Historien om Jeløy Radio

I 1927 besluttet Telegrafstyret at en kortbølgesender skulle bygges på Jeløya. Jeløy Radio sto ferdig i 1930 og den første senderen, "Amerikasenderen", var ferdig installert i november 1930.

Jeløy Radio fikk en rivende utvikling, trafikken økte meget raskt, flere sendere ble installert og satt i trafikk.

De gamle senderne var vannkjølte og krevde stor plass, bare den første senderen " Amerikasenderen" fylte opp det meste av hovedfløyen. Stasjonsbygningen ble derfor i årene før krigen utvidet med en sidefløy, en ny utvidelse kom i 50-årene med nok en sidefløy.

Kortbølgetrafikken nådde sitt høydepunkt mellom 1950 og 1960. I den tiden var det opprettet faste radiosamband (point to point) til Nord- og Sør-Amerika, Japan, Kina, Iran Sovjetunionen, Italia, Spania, Portugal, Tyskland, Holland, Belgia og Polen.

I tillegg var det tre langbølgesendere i drift;
Langbølgesender for NTB med nyhetssendinger til norske aviser samt Island og Færøyene. Senderen var i drift til 1977, og den siste avisen som mottok nyheter var Haugesund  avis.
En langbølgesender var i drift for Metrologisk Institutt som sendte værkart en gang i døgnet.
Den tredje langbølgen hadde en kort karriere med trafikk til Hamburg.

Mot 70 årene ble kortbølgeforbindelsene gradvis lagt over på kabel og senere satellitt, og fra 1. januar 1995 var radiostasjonen ubemannet.
Men Jeløy Radios antenneanlegg er fortsatt intakt og frem til 2003 benyttet UD Jeløy Radios sendere for kommunikasjon til sine ambassader.

I dag er det kun to maritime tjenester igjen ved Jeløy Radio;
- DSC (Digital Selective Calling) som opereres fra Tjøme Radio.
- Nav-tek, navigasjonsvarsel og stormvarsel som opereres fra Rogaland Radio.

Jeløy Radio, Telenor kurs- og konferansehotell åpnet dørene for sine gjester i mai 1997, idéen kom etter at Tormod Hermansen noen år tidligere fikk en omvisning på stedet. Det gleder oss å kunne ønske våre gjester velkommen til et hotell i særklasse, en vakker funkisperle (den første funkisbygningen i Moss), beliggende på en odde i Oslofjorden omgitt av himmel og hav!

Cropped_for_page_jeloy_hist2